SUOMI, MEIDÄN MAA JA MEIDÄN KIELI // BLOGMAS #6

"Metri metriltä se mäki pienenee" - Matti Nykänen

Itsenäisyyspäivän vastaanottoa katsellessa on aikaa pohtia myös suomalaisuutta ja kirjoitella postausta. Oikeastaan jo kuukausi sitten esseetä kirjoitellessa keksin, mistä tahdon itsenäisyyspäivänä puhua.

"I love you" on niin paljon helpompi sanoa, kuin "minä rakastan sinua". Suomenkielinen musiikki kuulostaa suurimman osan ajasta nololta, ja osa jutuista kuulostaa "järkevämmältä" jollain muulla kielellä. Suomenkieliset sanat on outoja ja rumia (paitsi ne kirosanat - ne on aina käyttökelpoisia).

Pysähdyin miettimään, miksi se tuntuu siltä.

Ensimmäinen syy on varmasti se, että niin paljon useammin kuulee englanniksi rakkaudentunnustuksia ja muita syvällisiä lausahduksia sarjojen ja leffojen kautta. Niihin on yksinkertaisesti totuttu, ja suomenkieli ei tunnu sopivan suuhun. Toisaalta, kuulostaa surulliselta, ettei kuulla omalla kielellä tärkeitä asioita eikä osata ilmaista niitä äidinkielen voimin.

Toisaalta aloin miettimään, että kenties äidinkieli merkitsee meille niin paljon, että sen vuoksi asioita on vaikeaa ilmaista ihan omalla kielellä. Sanan merkitys ymmärretään lopulta niin paljon syvemmin, kuin vieraan kielen, ettei sitä kehdata ihan missä vain tilanteessa käyttää. Englanti kuulostaa kevyemmältä, jo ehkä senkin takia, että esimerkiksi Yhdysvalloissa merkitys voi olla kevyempi; "ailavjuuta" sanotaan huomattavasti enemmän ja useammissa tilanteissa, kuin me Suomessa käytetään r-sanaa.

Toki itsekin olen suuri finglishin harrastaja ja välillä jopa käyn paljon keskusteluja kaverin kanssa englanniksi, vähän vahingossa. On kuitenkin hyvä opetella käyttämään sanoja kuten "rakkaus" ja kertomaan merkityksellisiä juttuja omalla kielellä. Vaikka yhteiskunta globalisoituu ja englanninkieli (ja muutkin kielet!) muuttuvat yhä tärkeämmiksi, myös suomenkielen asema on tärkeä. Monia se ei voisi vähempää kiinnostaa, ja minua se huolestuttaa; joka alallahan suomi on tärkeä, ei omia ajatuksia voi esittää kovin pätevästi, jos oma kieli ei luista.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi toivon, että voitaisiin kaikki alkaa käyttämään meidän kaunista ja ennenkaikkea merkityksellistä kieltä siten, kuin se on tarkoitettukin!


Kesäinen jäniskuva - ihan vaan muistuttamaan myös meidän hienosta luonnosta! Ollaan hieno kansa, ja meillä on upea maa.

Kommentit

  1. Äidinkieli. No minulle kelpaa hyvin tuo sana.
    Mutta. Hyvä kirjoitus!
    t: proud

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ERISTÄYTYJÄ, ÄLÄ JÄÄ PUUN ALLE

INTERRAIL + ROADTRIP 2018, OSA 3