MIKSI YRITÄN OLLA VEGAANI?

"Ruokarauha se on merirosvollakin" - Matti Nykänen

Pian joulukuussa tulee täyteen kolme vuotta kasvisruokavaliota, josta suurimman osan ajasta olen yrittänyt myös pysyttäytyä täysin vegaanina. Nyt viime vuoden aikana olen kuitenkin useammin harrastanut myös maitoa ja munaa sisältäviä tuotteita, lähinnä herkkujen muodossa. En ole turhan tiukka siis, mutta haluaisin kuitenkin viedä ruokavaliotani ei-eläinperäiseen suuntaan. Maidot, juustot ja jogurtit olen koko kolme vuotta pitänyt lähes poikkeuksetta kasviperäisinä, mutta korjattavaa on vielä.



Monesti saan kysymyksiä, jotka alkavat sanalla "Miksi?".

Suurimpana ja painavimpana syynä minulla on ilmastosyyt. Lehmä etenkin tuottaa paljon metaania, joka on suuri kiihdyttävä tekijä kasvihuoneilmiössä. Päästöttömiä eivät ole tietenkään myöskään lampaat, siat ja kanat. En kuitenkaan mene (ainakaan tässä postauksessa) sen kummempiin yksityiskohtiin tarkoista luvuista ja prosenteista.

Kana on päästöjen kannalta fiksuin valinta, mutta etenkin kanoihin liittyy useita epäeettisiä toimia. Tietenkään meillä Suomessa asiat eivät ehkä ole samalla tasolla, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta en silti halua tukea kanataloutta. Kanat saattavat elää todella ahtaissa oloissa, ja jotta ne eivät nokkisi toisiaan hengiltä, niiltä revitään nokat irti ilman kipulääkitystä. Ei tietenkään kaikkialla, mutta...



Myös maitotuotteet ovat samaan tapaan epäeettisiä, sekä hieman kyseenalaisia muutenkin. Lehmänmaito on käytännössä vasikalle tarkoitettua kasvatusnestettä, jossa on kaikenlaisia tarvittavia ainesosia nimenomaan kasvattamaan vasikasta lehmä. Sen sijaan maito tulee ihmisille, vasikoita tuotetaan tehona ja riistetään emoiltaan jopa saman päivän aikana.

Lisäksi ei voida ajatella vain päästöjä, jotka tulevat suoraan eläimestä, tai kärsimystä, mitä eläimet saattavat kokea, vaan myös mitä ne syövät ja juovat. Ne nimittäin kuluttavat äärettömiä määriä maapinta-alaa ja vesivarantoja, joita voitaisiin käyttää suoraan paljon suuremmalla hyötysuhteella ihmiselle. Sen sijaan, kymmenkertaisia määriä kasvisruokaa upotetaan lehmään, jotta saadaan muutama pihvi. Ihmisten tulisi jatkuvasti kasvavan väestömäärän takia alkaa maksimoimaan ruuan tuotannossa hyötysuhteet. Emme elä kestävän kehityksen mukaisesti. Muovipillit kielletään, milloin kielletään naudan kokolihapihvit?




En ole myöskään ikinä välittänyt lihan mausta. Pienestä asti olen nirsoillut pihvien kanssa, ainoastaan kana ja jauheliha ovat uponneet hyvin. Nyt ne ovat vaihtuneet soijarouheeseen, quorniin, seitaniin, nyhtikseen ja härkikseen. Vaikka iskäkin totesi, että syön hippiruokaa, vegaaninen ruoka ei tarkoita salaattia. Myös mättöä saa vegaanisena, esimerkkinä yllä oleva hamppari! Toisaalta vegaaninen ruoka on helposti terveellisempää, sillä se on usein lopulta hieman vähärasvaisempaa ja kasvispainotteisempaa, joten hyvät vitamiinit ja hivenaineet kertyvät helposti.

Usein perustellessani syitäni ihmiset alkavat puolustautumaan automaattisesti, ikään kuin syyttäisin heitä jostain. Tietenkin toivoisin yhä useamman valitsevan kasvisruuan liharuuan sijaan, mutta en yritä pakottaa ketään. Toivoisin vain, että ihmiset alkaisivat nähdä ilmastonmuutoksen mittakaavan ja sen tuhoisat seuraukset. Lautasella tehdään tärkeitä päätöksiä tulevaisuuden suhteen.

Jos aihe kiinnostaa, kannattaa katsoa Netflixistä esimerkiksi "Cowspiracy", "What the health" ja "Forks over knives".


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ERISTÄYTYJÄ, ÄLÄ JÄÄ PUUN ALLE

INTERRAIL + ROADTRIP 2018, OSA 3

SUOMI, MEIDÄN MAA JA MEIDÄN KIELI // BLOGMAS #6